fbpx

Домашен слънцезащитен крем с Арганово олио

Лятото вече чука на вратата и е време да се подготвим за него. Трябва да се погрижим за защитата на кожата ни и затова сме ви подготвили една домашна рецепта за слънцезащитен крем. Защо да хвърляме излишни пари в козметика, в която не сме съвсем наясно какво съдържа, вместо да се възползваме от природата? Тя ни е дала достатъчно натурални и полезни продукти. Приготовлението не е трудно, но изисква да отделите малко повече време.

Съставки


Съставките, които са ви нужни са следните:

  • ½ ч.(това е 100мл.) Арганово олио
  • ¼ ч. Кокосово масло
  • ¼ ч. Пчелен восък
  • 2с.л Цинков оксид

Аргановото олио действа изключително благоприятно за кожата. Освен, че я предпазва, той помага за изграждането на красив и равномерен слънчев загар. Заедно с кокосовото масло  хидратира и овлажнява кожата и помага на слънчевите лъчи да проникнат по-дълбоко в епидермиса. Така тенът  е по-дълготраен и здравословен. Пчелният восък е прекрасно средство – той е естествен био продукт с благотворно въздействие върху организма и може да се ползва многократно. Може да си го закупите онлайн или от био магазините – лесен е за намиране. Цинковият оксид ще добави слънцезащитен фактор. В интернет пространството има много „за“ и „против“ мнения. Вие преценете дали да го добавите. Той е съставка на много козметични продукти и слънцезащитни кремове. Може лесно се сдобиете с него от био магазините, аптеки и онлайн. Сега стигаме до въпроса как да приготвим слънцезащитния крем.

 Приготвяне

В огнеупорна купа сложете съставките. Трябва да разтопите пчелния восък и кокосовото масло на водна баня. Процесът е следния – сложете в по-голям съд (като например тенджерка), в който да се побере огнеупорния. Сипете около ¼ вода в по-големия съд. Когато водата се затопли ще започне бавно да разтопява и съставките. Не използвайте високи градуси, добре е процесът да е на бавен огън, не търсим ефект завиране, а просто разтопяване. Бъркайте бавно и постоянно. Когато пчелния восък е разтопен напълно свалете от огъня и сипете съдържанието в удобен контейнер за съхранение – бурканче с капак или друг вид, каквото сметнете, че ви е удобно и ви харесва. Когато сместта изстине е готова за употреба.

Това е, вашият домашен слънцезащитен крем е готов. Готови сте за морски подвизи. Имайте на предвид, че слънцезащитния крем не е водоустойчив и след всяко мокрене трябва да се мажете отново. Все пак не се излагайте на слънце в най-силните чаове. Какъвто и крем да използвате той няма да ви предпази 100% от изгаряне, а и слънчевите лъчи по това време не са никак полезни. Сдобийте се с така необходимия ни витамин D и прекрасен тен по здравословен начин. Очаквайте и рецептата ни за домашно олио за красив и дълготраен тен.